Bio-Med Kosmetologia Estetyczna


Kwas glikolowy (AHA) i jego włościwości


  Kwas glikolowy (naturalnie występuje w trzcinie cukrowej) został wprowadzony jako środek leczniczo-kosmetyczny ćwierć wieku temu. Obecnie dzięki nowym sposobom jego stosowania przeżywa renesans i będzie jednym z elementów terapii dermatologicznej XXI wieku.
  Może on być stosowany w różnych stężeniach. Od zastosowanego stężenia zależy sposób i intensywność jego działania na skórę. Daje to możliwość dobrania stężenia w zależności od rodzaju skóry, charakteru zaburzenia i oczekiwanego efektu.


  W stężeniach do 15%  kwas glikolowy ma bardzo efektywne działanie nawilżające, niewidoczne dla oka działanie złuszczające na powierzchową warstwę rogową naskórka, oraz wspomaga odnowę i regenerację skóry właściwej poprzez pobudzanie aktywności fibroblastów.

  Wyższe stężenia (20%-35%) oprócz działania nawilżajacego i oczyszczajacego skórę (np. trądzikową) daje efekt powierzchniowego peelingu.

  Wysokie steżenia (50%-70%) złuszczają naskórek i silnie pobudzają procesy regeneracje w skórze właściwej.

  Wielokrotne stosowanie kwasu glikolowego ma bardzo korzystne działania na skórę właściwą prowadząc do zwiekszenia jej grubości o około 25% (skóra z wiekiem ulega ścieńczeniu) bez wywoływania stanu zapalnego. Przy długotrwałym stosowaniu (6 miesięcy i dłużej) preparatów zawierających kwas glikolowy dochodzi do odbudowy włókien sprężystych i poprawy elastyczności skóry. Równolegle obserwuje się zwiększoną produkcję włókien kolagenu i mukopolischarydów, co prowadzi do spłycenia zmarszczek i długofalowej poprawy bilogicznych i elastycznych właściwości skóry.

Zastosowanie kwasu glikolowego w peelingu:
  • Usuwanie przebariwń : (piegi, ostuda (melasma), plamy soczewicowate, przebarwienia pozapalne)
  • Przyspieszenie odnowy komórkowej.
  • Redukcja drobnych i głębszych zmarszczek - efekt odmłodzania
  • Spłycenie blizn.
  • Zapobieganie starzeniu się skóry.
  • Zmiękczenie i wygładzenie skóry.
  • Nawilżenie skóry.
  • Poprawa barwy i faktury skóry.
  • Trądzik grudkowo-krostkowy, zaskórniki.
  • Suchość skóry w przebiegu zmian chorobowych.
     Kwas glikolowy - jest najbezpieczniejszym, nowoczesnym specyfikiem służącym w terapii regeneracji skóry i leczeniu melasmy, jeżeli przestrzega się procedury jego aplikacji.
     Należy pamiętać, że kwas kwasowi nierówny. Na rynku znajdują się kwasy częściowo zneutralizowane tz.70% = 48% dostępności wolnego kwasu.
     Biodostępny jest tylko wolny kwas glikolowy, ponieważ tylko on ma właściwości terapeutyczne i głębokiej penetracji skóry.

Skuteczność działania AHA zależne jest od:

  • rodzaju kwasu
  • stężenia
  • pH, biodostępność wolnych kwasów - (im niższe pH tym skuteczność większa)
  • postać - płyn, żel, zawiesina, krem
  • częstość stosowania
  • stan skóry przed stosowaniem/zabiegiem
  • podłoże w którym jest stosowane
  • czasu działania kwasu na skórę

Porównanie biodostepności kwasów glikolowych :

Częściowo zneutralizowany
Kwas glikolowy
70% = 48%
dostępnych wolnych kwasów
Kwas glikolowy
NeoStrata®
70% = 69,5%
dostępnych wolnych kwasów

     Dlatego przed podjęciem decyzji o zakupie kremu lub zabiegu (AHA) należy dowiedzieć się ile jest kwasu bioaktywnego w danym produkcie !!! - skuteczność działania AHA nie wynika tylko z jego stężenia.


BIO-MED® KOSMETOLOGIA ESTETYCZNA
Pytania dot. oferty: tel. (94) 346 49 49, 348 13 65; fax: (94) 348 13 66; GSM: 604-48-38-60;
 e-mail: biuro@bio-med.pl
Informacja  o  sposobie  realizacji  zamówień  internetowych

STRONA GŁÓWNA PRODUKTY CENNIK PROMOCJA SKLEP  INTERNETOWY
KOSMETOLOGIA-DERMATOLOGIA ZABIEGI KONSULTACJA INFORMACJE POCZTA

Copyright (c) BIO-MED 2000-2007. Wszelkie prawa zastrzeżone